Postup výroby:

Výrobu vína rozdělujeme na :

  1. získání šťávy ke kvašení,
  2. příprava šťávy ke kvašení,
  3. hlavní kvašení,
  4. dokvašování a uzrávání vína.

I. Získání šťávy z ovoce

Ovoce používáme zralé a zdravé. Nejlépe získáme šťávu lisováním. Tvrdé ovoce před lisováním rozdrtíme. Tlustší stopky odstraníme, aby víno nezhořklo. Šťáva nesmí přijít do styku s kovem, jinak se víno může zbarvit : bílé zčerná, červené zmodrá, při styku s mědí šťávy zelenají, při styku se zinkem se kalí.

II. Příprava šťávy ke kvašení

Ovocnou šťávu smícháme s cukrem a vodou tak, aby se mošt podobal svým chemickým složením moštu révovému. Později vznikne z cukru a vody líh. Víno bude tím silnější, čím byl mošt cukernatější. Nejvýše však 17% alkoholu. Čím vyšší obsah alkoholu, tím je víno trvanlivější ( má-li víno, alespoň 12% alkoholu, nekazí se ani na vzduchu). K ředění alkoholu používáme vodu vychladlou a převařenou.Čím je ovoce sladší, tím méně dáváme cukru, a naopak.

III. Hlavní kvašení

Na kvašení používáme naprosto čisté nádoby, které naplníme ovocným moštem (asi 9/10 objemu nádoby). Ke kvašení používáme zakoupené kvasinky. Já osobně používám kvasinky "Vínka", které lze zakoupit v drogerii.K uzavření nádoby použijeme korkovou zátku, kterou je vodotěsně provlečen tzv. "bublák". Nádobu uložíme do místnosti, kde teplota nekolísá a udržuje se v rozmezí 15 - 25 stupňů. Hlavní kvašení probíhá podle teploty a množství cukru 3 - 6 týdnů.

III.Dokvašování a uzrávání vína

Po ukončení hlavního kvašení, víno stáhneme do jiné nádoby. Kal ze dna nádoby přefiltrujeme. Nádobu opět uzavřeme a necháme dokvašovat na chladném místě. To trvá šest týdnů až několik měsíců. Potom stáčíme do lahví.

Zpět na úvodní stranu